Uitgelicht: Francesco Durante

DuranteOp ons concert op 9 november in de Geertekerk zingen we werken van Vivaldi, Durante, Bach en Mendelssohn. In de komende weken vertelt onze dirigent Anthony Scheffer steeds iets over leven en werk van één van die componisten. Deze keer: Francesco Durante.

Francesco Durante is naast Scarlatti, Jommelli, Porpora en Pergolesi inmiddels een bekende naam in de Napolitaanse barokmuziek. Durante was werkzaam als directeur van het conservatorium in Napels en schreef veel liturgische muziek. Opmerkelijk is dat hij geen opera geschreven heeft, iets wat hem veel bekendheid had kunnen opleveren. Het was bekend dat componisten zich in die tijd goed konden profileren door een opera te schrijven. Na een succesvolle productie gingen vrijwel alle deuren van het muzikale leven in heel Europa voor je open. Uit zijn levensbeschrijving weten we dat zijn gokverslaafde vrouw zijn hele oeuvre vergokt heeft waardoor hij al zijn manuscripten opnieuw op papier heeft moeten zetten. Gelukkig zijn deze manuscripten vandaag de dag te vinden in de bibliotheek van Parijs en wordt zijn muziek vrijgegeven en steeds meer uitgevoerd. Zijn Magnificat is hem recentelijk toegekend omdat men jaren gedacht heeft dat het stuk van zijn befaamde leerling Pergolesi was. Door deze ontdekking kwam de rest van zijn oeuvre aan het licht en kunnen we vandaag de dag genieten van zijn gestandaardiseerde Napolitaanse Kerkmuziek.

Op ons concert op 9 november zingen we het Magnificat van Durante. Dirigent Anthony Scheffer schreef daar eerder dit over. Wilt u het concert meemaken? Kaarten kopen kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *