Uitgelicht: Cantate 61 van Bach

Johann_Sebastian_BachOp ons concert op 9 november zingen we o.a. Cantate 61 van Bach. Wat is dit voor cantate? Dirigent Anthony Scheffer vertelt:

Toen Johann Sebastian Bach in 1714 gepromoveerd werd tot Konzertmeister in Weimar begon hij ijverig met het schrijven van cantates. Er werd van hem verwacht iedere maand een nieuwe cantate te schrijven en deze uit te voeren in de Schlosskirche van het hof. Cantates uit deze periode worden vaak, samen met de derde jaargang van Leipzig, gezien als de beste cantates die hij schreef. Cantate 61 komt uit deze periode en laat  een enorme veelzijdigheid zien.

De cantate opent met een vorstelijke ouverture in typisch Franse vorm. Aan het hof van Weimar waren de Franse invloeden sterk aanwezig en Bach kon dan ook niet achterblijven. Vreemd genoeg is deze cantate enkel voor strijkers, wat bij Bach niet vaak voorkomt. In het midden gebeurt iets wonderbaarlijks. Geheel verstild met pizzicato, als het tikken van de tijd, klopt Christus aan de deur van zijn beoogde woning; het hart van de gelovige: Hij wil samen het avondmaal vieren. In de sopraan aria die volgt klinkt de verlossing. “Open, mijn hart, Jezus komt”. Het koor accordeert en sluit feestelijk af terwijl de violen klimmen tot aan de hemel en ons het doel tonen.

Kom luisteren naar Bachs cantate 61 op 9 november! Kaarten kopen kan hier.

Geef een reactie