Uitgelicht: Mendelssohn

Bach-Mendelssohn
Tekening gemaakt door Mendelssohn van de Thomasschule in Leipzig waar Bach en Mendelssohn werkten

Op ons concert van 9 november zingen we de cantate Wer nur den lieben Gott lässt walten van Mendelssohn. Dirigent Anthony Scheffer vertelt er meer over:

Het wonderkind Mendelssohn groeit een kleine 60 jaar na de dood van Bach op. Al op
vroege leeftijd maakt hij verre reizen en maakt hij kennis met grote romantici van de Weimar republiek, onder wie Goethe en Schiller. De romantische stroming van die tijd borduurt verder op de structuur die Beethoven gelegd heeft en neemt de ontzagwekkende natuur als grootste inspiratiebron.

Als Mendelssohn in Leipzig aan het werk gaat, herontdekt hij Bach en brengt hem onder de aandacht bij het grote publiek. Naast Thomaskantor (dezelfde functie die Bach ook had) was Mendelssohn actief bij de opera van Leipzig en opende hij een conservatorium in dezelfde stad. In tegenstelling tot andere componisten zoals Schubert, Schumann, en hun grote oppositie Wagner, blijft Mendelssohn een bescheiden man.

Zijn muziek is toegankelijk en relativerend. Zo ook de cantate Wer nur den lieben Gott lässt walten. We openen met een simpel koraal gevolgd door een uitgewerkte fuga op dezelfde cantus firmus. De theologische overweging hoort men in de aria van de sopraan. Het stuk sluit met een doorgecomponeerde apotheose waarin het koor unisono het koraal herneemt.
Wilt u het concert meemaken? Kaarten kopen kan hier

.

Geef een reactie