Uitgelicht: Antonio Vivaldi

afbeelding VivaldiOp ons concert op 9 november in de Geertekerk zingen we werken van Vivaldi, Durante, Bach en Mendelssohn. In de komende weken vertelt onze dirigent Anthony Scheffer steeds iets over leven en werk van één van die componisten. Deze keer: Antonio Vivaldi.

In de zeventiende eeuw waren de Venetiaanse Ospedali Grande in heel Europa een bekend begrip. Met name de Ospedale della Piëta was befaamd om het professionele ensemble, geheel bestaand uit vrouwen, die furore maakte met de muziek van Antonio Vivaldi.

In die tijd werden veel ongewenste kinderen geboren als gevolg van de losbandige en liberale cultuur van de Venetiaanse republiek. De Ospedali waren sociale instellingen die zich ontfermden over zieken en ouderen, en zij vingen ook deze weeskinderen op.

De meisjes werden ondergebracht bij de Piëta waar Vivaldi als priester en muziekleraar werkzaam was. Dankzij zijn astma had de kerk hem vrijgesteld van het opdragen van de mis, en dus kon hij zich richten op de muzikale opvoeding van deze weeskinderen. Vivaldi begreep het verlaten gevoel en gaf deze meisjes een tweede kans; een bestaansrecht.

Tijdens de diensten en concerten musiceerde het ensemble op balkons die hoog boven het publiek opgesteld waren, waarbij enig zicht gecamoufleerd werd door ijzeren schermen. Zo zouden deze engelen de congregatie niet kunnen afleiden. Men mocht in de kerk natuurlijk niet applaudisseren, zoals bij de opera gebruikelijk was, en daarom liet het publiek door middel van kuchen, schuiven met de voeten en het snuiten van de neus hun waardering blijken. Vivaldi’s muziek was virtuoos, het vrouwelijk ensemble revolutionair en vrij toegankelijk voor voorbijgangers van de drukke stad. Hierdoor werd het ensemble al snel hét muzikale hoogtepunt van de stad.

Op ons concert op 9 november zingen we het Magnificat van Vivaldi. Dirigent Anthony Scheffer schreef daar eerder dit over.

Wilt u het concert meemaken? Kaarten kopen kan hier.

Geef een reactie