Rossini’s Messe Solennelle

Concert flyer A5Afgelopen zaterdag 9 april zat de Utrechtse Geertekerk tjokvol met mensen die kwamen luisteren naar de Petite Messe Solennelle van Rossini dat we, samen met Vocalei uit Leiden en 4 solisten uitvoerden.

De Petite Messe Solennelle is niet alleen een prachtig, maar eigenlijk ook een heel merkwaardig werk. Nadat Rossini in zijn jonge jaren vele, vooral komische opera’s had geschreven, heeft hij vanaf zijn 37-e bijna veertig jaar niet gecomponeerd, tot hij enkele jaren voor zijn dood nog enkele, min of meer religieuze werken heeft geschreven. Rossini heeft het werk in eerste instantie gecomponeerd voor een klein zanggezelschap en een instrumentale bezetting van harmonium en gedubbelde piano’s.

Rossini heeft nog net voor zijn dood in 1868 het werk van een orkestrale begeleiding voorzien, naar verluidt omdat hij zag aankomen, dat als hij het niet zelf deed, iemand anders er na zijn dood mee aan de haal zou gaan. Onze uitvoering is gebaseerd op deze orkestrale bewerking van 1868, maar met de originele begeleiding van piano en van het prachtig gerestaureerd harmonium, dat eigendom is van de bespeler en restaurateur van vanavond Arjen Leistra.

Geef een reactie