Even voorstellen: Ida Gramsma

Mijn wens om te zingen ontstond rond mijn 40e jaar en ik ben begonnen bij een groot Utrechts koor, de Stem des Volks geleid door Paul Krijnen. Het was laagdrempelig en het repertoire was divers, waarbij wij in 2001 Orpheus & Euridice zongen en een paar jaar later de Idomeneo.
Door een jaar koorscholing bij Paul van Roemburg leerde ik meer over noten lezen en toonladders zingen.
Vanwege de vergrijzing ben ik daarna bij kleinere koren gaan zingen en de afgelopen jaren in een kamerkoor in Majellapark. Door het kleine aantal koorleden en corona zongen wij niet iedere week.


Ik wilde graag meer zingen en zag dat het KOV vlak bij mijn huis repeteerde, dus ik besloot een kijkje te gaan nemen.
Dat was een goed besluit. Een groot koor met veel mannen, een pianist en een enthousiaste dirigent, en het was gezellig  Ik kwam binnen midden in de repetities van Rameau voor het concert in mei, het tempo was hoog, zodat ik me wel afvroeg of het niveau niet te hoog voor mij lag.
Ik ben daarom een maand of twee geleden op zangles gegaan bij Sebastiaan Holz en er ging een nieuwe wereld voor me open. Hij leert me dat ik ook een zangstem heb naast mijn spreekstem en ik ben verbaasd hoeveel meer klank ik na 5 lessen al kan produceren.

Ik heb ongeveer 20 jaar parttime in de financiele administratie gewerkt, waar ik begin 2021 met vervroegd pensioen ben gegaan. Daarnaast ging mijn belangstelling uit naar yoga en mindfullness en heb ik de afgelopen twee jaar een opleiding Zhineng Qigong gevolgd. Door corona was het dagelijks oefenen geen probleem en om een goede gezondheid te behouden oefen ik nog elke dag. Daarnaast  geef 1x per week op zondagmorgen Qigongles in het Majellapark.
Verder ben ik graag creatief bezig met schildermaterialen en textiel en bezoek ik graag musea.

Ik woon al 38 jaar met mijn man bij de Majellakerk, wij hebben twee kinderen die ongeveer 10 jaar het huis uit zijn en wij halen iedere woensdagmiddag onze kleinzoon van 5 uit school.

Ida