Even voorstellen: Gerard

Foto Gerard KempenIk ben in het voorjaar van 2019 als bas lid geworden van de KOV. Volgens de zanglerares van wie ik inmiddels een paar lessen heb gehad, ben ik eigenlijk bariton. Ik ben nu 63 jaar oud. Wij wonen al vele jaren (onafgebroken vanaf november 1990) met veel plezier in Utrecht Oost. Aanvankelijk met ons vieren (met onze dochter Carla en onze zoon Thomas); sinds diverse jaren met ons tweeën (mijn vrouw Harriët en ik).

1. Waarom vind je het leuk om bij KOV te zingen?
Ten eerste omdat ik de muziek mooi vind. Ik ben dit type muziek steeds mooier gaan vinden. Kerkgezang, vooral het gezang waarbij de hele parochie of gemeente in een kerk hun (lange) noten laten horen, sprak mij in vroeger tijden helemaal niet aan. Echter, als er een goed repertoire gekozen wordt en er goed geoefend wordt, merk ik dat het heel mooi kan worden. Verder ben ik er achter gekomen (al vanaf de open workshop eind januari van dit jaar) dat ik muzikaal meer kan dan ik ooit heb gedacht. Ik heb mijzelf verrast! Ondanks mijn gemaakte fouten en onvolkomenheden kijk ik met plezier terug naar het eerste concert ooit waaraan ik heb meegedaan. Ik voel mij geïnspireerd door de dirigent en het koor om mij heen en ben erg dankbaar voor de hele organisatie eromheen. Ik heb het gevoel dat ik precies op het juiste moment bij de KOV ben gekomen.

2. Wat doe je in het dagelijks leven op de momenten dat je niet zingt bij KOV?
Ik werk drie dagen per week als ambtenaar. Tot eind januari was dat nog in Dordrecht (OZHZ), maar sinds die tijd in Utrecht Oost (ODRU). De vele uitgespaarde reistijd besteed ik nu aan het zingen! Naar verwachting houd ik eind 2020 op met werken. De vierde werkdag (woensdag) passen wij bijna altijd op onze kleindochter Tessa. Mijn zingen betreft dus ook kinderliedjes. Onze andere kleindochter Filippa zien wij helaas niet zo vaak, want zij woont met onze zoon en schoondochter in Stockholm.
Ik tennis graag, zij het op niet al te hoog niveau. Verder houden wij van (verre) reizen maken, waarbij wij ook regelmatig naar ons appartement in Noord-Italië gaan. In de winter gaan wij ook graag skiën. Als wij niet reizen, gaan wij vaak op concertbezoek. Het betreft niet alleen klassieke muziek pur sang, maar ook jazz, wereldmuziek en popmuziek en cross overs van klassieke muziek met deze genres muziek. Boeken lezen, naar films gaan en series kijken doen Harriët en ik ook graag, al is daar niet altijd tijd voor. Harriët en ik volgen verder een cursus conversatie Italiaans, omdat wij regelmatig in Noord Italië komen. Ik ben taalmaatje bij Humanitas geweest voor statushouders. Ik ben van plan om dit weer op te pakken na het stoppen met werken. Verder help ik mee in de jury voor het langebaan schaatsen.

3. Wat mogen/moeten KOV’ers absoluut van mij weten?
Ik vind structuur en duidelijkheid erg belangrijk. Een repetitieschema, zanglessen, doelgerichte repetities met wat je het beste van het internet kunt gebruiken, helpen mij veel. Ik kan niet direct noten lezen, dus ik moet de muziek en in het bijzonder ‘mijn’ baspartij vele malen kunnen horen en nazingen. De partituren helpen bij mij wel heel goed om te volgen waar wij zijn in een bepaald stuk. Ik heb van huis uit géén klassieke muziek in mijn opvoeding gehad en begreep in mijn jonge jaren (tot en met mijn studententijd) niet dat klassieke muziek heel vaak mooi is.
Eigenlijk heb ik geen speciale muziekvoorkeur. Ook hip hop, soul, jazz en diverse rockmuziek kan ik waarderen. De laatste jaren luister ik echter het meeste naar klassieke muziek. Ik ben absoluut geen fan van al te avantgardistische muziek of het intensief gebruik van ‘techno’. Je kunt mij inschakelen voor vrijwilligerswerk. Het betreft wel het uitvoerende niveau.