Concerto Italiano – barokmuziek uit Venetië en Florence

In april 2023 vierden KOV Utrecht en Concertkoor Baarn hun beider jubilea met een gezamenlijke uitvoering van werk van Mozart, Haydn en Beethoven. Deze componisten vormen samen de Weense School.

Met de stukken die op 25 november 2023, onder de titel Concerto Italiano, ten gehore zullen worden gebracht duikt KOV Utrecht iets verder terug in de tijd en verschuift het toneel naar de Italiaanse barok.
Daarbij is de keuze gevallen op het Gloria van Vivaldi en het Dixit Dominus van Galuppi, aangevuld met twee instrumentele werken van Corelli en Vivaldi.

Venetië, Florence (de oorsprong van de barokmuziek), Rome en Napels waren in de 17e en 18e eeuw de vier grote steden waar (barok)muziek floreerde en waarmee in muzikaal opzicht volop werd geëxperimenteerd.

Antonio Vivaldi (1678-1741) heeft het grootste deel van zijn muziek, waaronder het ‘Gloria’, gecomponeerd voor de meisjes en het (vrouwelijke) orkest van de ‘Ospedale della Pietà’, een meisjesweeshuis in Venetië waar hij 25 jaar als violist muziekonderricht gaf.
Baldassare Galuppi (1706-1785) een 28 jaar jongere collega van Vivaldi, wiens muziek ook voor hem een bron van inspiratie was, componeerde zowel kerkmuziek als opera. Net als Vivaldi was hij een tijd verbonden aan een van de vier Venetiaanse ’Ospedali’.
Arcangelo Corelli (1653 -1713) was een Italiaans violist, componist en muziekleraar. Zijn oeuvre omvat een serie van twaalf concerti grossi, twee series van twaalf sonate da camera, zogenaamde kamersonates. Uitgevoerd wordt het vreugdevolle Concerto in D Opus 6. No 4

De werken van Vivaldi, Galuppi en Corelli laten het prachtige samenspel van koor- en orkestrale klanken uit de Italiaanse barokperiode horen.

Geef een reactie